Gabriel Kakelugnar

[spb_row parallax_video_height=”video-height” parallax_video_overlay=”none” parallax_image_height=”content-height” parallax_image_movement=”fixed” parallax_image_speed=”0.5″ row_overlay_opacity=”0″ width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_text_block pb_margin_bottom=”no” pb_border_bottom=”no” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Gabriel Kakelugnar

[hr] [/spb_text_block] [spb_text_block pb_margin_bottom=”no” pb_border_bottom=”no” width=”1/3″ el_position=”first”]

Rektangulära kakelugnar

Förflytta dig i tiden och tänk handmålade tapeter, rustika golv och doften av grillade äpplen. Under senare delen av 1700-talet utvecklades den femkanaliga kakelugnen av arkitekt Carl Johan Cronstedt och general Fabian Wrede. Då var det få förunnat men idag har alla råd att njuta av kakelugnens sköna värme och härliga braskänsla. Gabriels klassiska modeller har drag av äldre kakelugnars formspråk samtidigt som de möter nutidens krav på form och funktion.

[/spb_text_block] [spb_text_block pb_margin_bottom=”no” pb_border_bottom=”no” width=”1/3″]

Runda kakelugnar

Duka upp till fest och låt kakelugnens flammande eld bidra till trevlig stämning. Gabriels klassiska modeller har stort urval av stilfulla kronor och dekorer. Kronorna inspireras av gods och vackra våningar medan dekorerna ofta innehåller naturens vackra element. Lägg in några vedträd, tänd brasan och njut av eldens flammande sken.

[/spb_text_block] [spb_text_block pb_margin_bottom=”no” pb_border_bottom=”no” width=”1/3″ el_position=”last”]

Kakelugn med form för moderna hem

När kalla vindar viner utomhus skänker kakelugnen behaglig värme medan du njuter av en god bok i favoritfåtöljen. Gabriels serie STUDIO har en form som, tillsammans med välavstämda glasyrer och dekorband, gör den till ett populärt alternativ i nybyggda villor. Vår nya rektangulära AVANTI har en tuff design med kakelugnens alla fördelar. Satsa på behaglig värme och få braskänsla och trivsel på köpet.

[/spb_text_block] [/spb_row] [spb_row parallax_video_height=”video-height” parallax_video_overlay=”none” parallax_image_height=”content-height” parallax_image_movement=”fixed” parallax_image_speed=”0.5″ row_overlay_opacity=”0″ width=”1/1″ el_position=”first last”] [portfolio display_type=”standard” columns=”3″ show_title=”yes” show_subtitle=”yes” show_excerpt=”no” hover_show_excerpt=”no” excerpt_length=”20″ item_count=”12″ category=”kakelugnar-gabriel” portfolio_filter=”no” pagination=”yes” width=”1/1″ el_position=”first last”] [/spb_row] [spb_text_block pb_margin_bottom=”no” pb_border_bottom=”no” width=”1/1″ el_position=”first last”]

[sf_modal header=”Elda smart i din kakelugn” btn_colour=”accent” btn_type=”standard” btn_size=”standard” btn_text=”Så eldar du i din kakelugn”]

Att elda på rätt sätt i en kakelugn kan vara a och o, detta av flera skäl:

  • För att undvika att det röker in när brasan skall tändas.
  • Få ut den mest möjliga energin genom veden och egen arbetsinsats.
  • Undvika att tjära fastnar i skorstenen, som i värsta fall leder till skorstensbrand!
  • Man vill undvika att skada kakelugnen.

För att så mycket som möjligt kunna undvika punkterna ovan har vi sammanställt, hur du gör en brasa i din kakelugn:

  1. Till en början eldar man med spjäll och luckorna helt öppna.
  2. Om man vill elda i en kakelugn som stått kall så kan du börja med att elda lite tidningspapper/ 2-3 braskuddar så en liten eld flammar upp. Detta räcker för att värma upp den kalluft som är i rökkanalerna. Draget kommer då igång och man undviker att det röker in. Om du har en ny kakelugn eller den har stått oeldad länge ska man värma upp den extra försiktigt.
  3. Gör sedan en liten nätt brasa där du staplar upp riktigt torra, fina vedträn på varandra, lägg gärna in lite stickor eller bark som är lättandtändligt. Denna ”tändbrasa” fortsätter att värma upp den kalla kakelugnen.
  4. När brasan tagit fart, lägg på större vedträn så det blir en ordentlig brasa.
  5. Då elden börjat tagit fart i de större vedträna stänger du luckorna och drar igen spjället till hälften ungefär. På det viset stänger du luftflödet och elden brinner lugnare. Om elden har rejält luftflöde kan man nästan höra att den ”dånar” i elden, vilket vi inte vill i detta stadium.
  6. OBS! Spjället skall du endast ha helt stängt då elden fullständigt brunnit ut(och gärna med säkerhetsmarginal). Detta är för att om röken inte får komma ut genom skorstenen ordentligt bildas gaser som är livsfarliga att andas in. Så ha respekt för detta.
  7. På kvällen vill man kanske lägga i ved för att hålla brasan vid liv, just för mysfaktorn. Och det är ju trevligt, dock ur värmesynpunkt räcker det gott och väl med en rejäl brasa för att värmen ska hålla under natten. Om du eldar i din kakelugn på kvällen så kommer du märka att den fortfarande är ljummen på morgonen därpå. Du får en värmekälla under hela kvällen och natten du sover!
  8. Man bör undvika att elda i en kakelugn mer än en brasa åt gången då den lätt kan bli överhettad. Vilket bör betonas. Kakelugnen riskerar då att spricka och man får sätta om den i förtid. Om man vill elda mer just för mysfaktorns skull, elda i så fall med luckorna öppna. På så vis får man njuta mer av lågorna och värmeutvecklingen blir mindre.
  9. Vid eldning av kakelugn se till att förbränningsluft finns. Eventuellt öppna vädringsfönster.

Vi hoppas att du med dessa riktlinjer kommer kunna njuta fullt ut av din kakelugn
– och kom ihåg att elda varsamt!

[/sf_modal]

[/spb_text_block] [spb_row parallax_video_height=”video-height” parallax_video_overlay=”none” parallax_image_height=”content-height” parallax_image_movement=”fixed” parallax_image_speed=”0.5″ row_overlay_opacity=”0″ width=”1/1″ el_position=”first last”] [/spb_row]